Сигурност

Руски военен самолет с украински военнопленници бе свален в Белгородска област.

На борда са били 65 пленени военнослужещи от украинските въоръжени сили, транспортирани в Белгородска област за размяна, 6 членове на екипажа на самолета и 3 придружаващи лица, съобщава министерство на отбраната на Руската федерация.

Вече за обмен не може да става и дума – депутатът Картаполов

Ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума заяви, че след катастрофата на Ил-76 в района на Белгород обменът на военнопленни между Руската Федерация и Украйна очевидно отново ще бъде сложен на пауза.

❗️ Въоръжените сили на Украйна, според думите му умишлено са свалили самолет със собствените си военнопленници, за да обвинят Русия за това. Операторите на системата за ПВО са знаели къде лети Ил-76 и не са могли  да го объркат с друга цел.

Изстрелването на зенитна управляема ракета по руския борд Ил-76 беше от страна на Харков от разстояние 130 км

Държавната Дума също така отбеляза, че ръководството на Украйна е знаело за предстоящия обмен и начина на доставка на военнопленниците до мястото на провеждането му.

Според специалистите самолетът е бил свален от три ракети  Patriot или Iris-T.

Пилотите на Ил-76 отклониха самолета в полето, така че село Яблоново, Белгородска област, не пострада.

Това заяви местният свещеник Георги Боровиков.

Нисък поклон пред тях. Ще се молим за тях. Тук училището е наблизо, децата учат. Сега в селото всичко е отцепено, не можете да отидете там“, каза той.

На борда на Ил-76, който падна в Белгородска област, имаше 65 пленени ВСУшници, за което знаеше отлично украинската страна.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram