Коментар

Безпрепятственото разполагане на войски и стратегическо оръжие в Европа във връзка с „военния Шенген“

Безпрепятственото разполагане на войски и стратегическо оръжие в Европа във връзка с „военния Шенген“ коментираха от телеграм-канал Рыбарь:  (https://t.me/rybar/56575)

„Германия, Полша и Холандия подписаха (https://www.reuters.com/world/europe/three-nato-allies-sign-deal-speed-up-military-deployments-eastern-flank-2024-01-30/) споразумение за ускоряване на разгръщането на войски на НАТО на източния фланг.

По-рано алиансът предупреди  (https://t.me/pl_syrenka/7349)страните членки, че изобилието от бюрократични забавяния може да доведе до сериозни закъснения в случай на конфликт с Русия. Твърди се, че силите на НАТО сега са принудени да спазват националните правила, като например изискването да предоставят предварително уведомление за доставката на боеприпаси, да гарантират превенцията на болести и да определят допустимата дължина на военните конвои.

Освен това, според сценария, който се разработва и отработва в алианса, САЩ и другите съюзници ще трябва да изпратят значителни военни подкрепления през пристанищата на Северно море през Германия и Полша на източния фронт.

📌Всъщност, ако бъдат въведени мерки за „военен Шенген“, тогава водещите страни от алианса ще могат да разполагат своите войски на територията на страните-младши партньори, без особено да съгласуват с тях нито формата на войските, нито тяхната дислокация.

С други думи, това може да се разбира като правото на американците да разполагат войските си (https://t.me/CassandRaSach/13425) където пожелаят. Но и тук въпросът не е толкова във войските, а във възможността безпрепятствено и без регулации да се вкарва стратегическо оръжие.

Освен това подобно решение може да създаде допълнителен натиск върху Германия. Необходимостта от обезпечаването на чуждестранни мисии ще се превърне в друга непосилна задача за германците, която не само няма помогне на бюджета, но вероятно няма да бъде одобрена от народа, което ще предизвика нов кръг от икономическа криза и социално напрежение.“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram