Видео, По света

Мнимата изолация на Русия и Световния младежки фестивал – ВИДЕО

Световен младежки фестивал в Русия търси решения за по-справедлив свят.

/В статията – акценти от видеото ни, включващо интервюта с експерти и български участник във фестивала./

Над 300 хиляди души от 188 страни са изпратили заявки за участие в Световния младежки фестивал.

Фестивалът е най-мащабното младежко събитие през тази година. По указ на руският президент той ще се проведе на федералната територия „Сириус“ от 1 до 7 март.

Във фестивала ще вземат участие 20 хиляди руснаци и чужденци, млади лидери в образованието, науката, международното сътрудничество, културата, доброволчеството, спорта, бизнеса, медиите и други.

Ето така изглежда „изолацията“ на Русия.

„Сириус“ е център по иновации и наука в обкръжението на море, паркове и планини. Заедно със Сочи се подготвят да станат площадка за открит разговор и обмен на мнения.

 

От България също има няколко участника. Един от тях е Явор Никифоров, който сподели пред нас, че очаква едно изключително интересно събитие, в което ще се срещнат много руски и чуждестранни политици, журналисти, актьори. Той сподели, че лично иска да се докосне до руския свят.

„По никакъв начин тук, у нас, ние не получаваме директна, обективна информация за това, което се случва в Русия, за устройството на руското общество. Искам да се уверя от първо лице, да отсея истината от пропагандата.“

На официалната страница на Световния младежки фестивал като цели са поставени – всеки за изкаже своята позиция и да бъде чут, обединение заради решаването на социални проблеми, помощ един на друг в строителството на по-справедлив свят.

Събрахме мнения по някои от темите на форума и от български експерти.

Проф. Нако Стефанов коментира, че въпреки приказките по медиите на Запад и у нас, че светът се обърнал срещу Русия, че тя е останала сама, това се оказа лъжа.

Ако някой е срещу Русия, това е т.нар. колективен Запад, посочва проф. Стефанов.

Военнополитическият анализатор о.з. полк. Чавдар Борачев коментира, че САЩ традиционно нарушават международното право.

Борачев посочи, че по време на Студената война в света е създаден правов ред, който цели опазване на мира в света, правни норми, които гарантираха неизбухването на трета световна война.

„От всички тези договори САЩ излезе едностранно. Някой ще каже, да, но те излязоха в контекста на самите договори, тоест една година преди това предупредиха. Но на практика САЩ пренебрегнаха въобще световната сигурност и по този начин светът е на ръба на една следваща световна война.“ – посочи Борачев.

И тук стигаме до друга тема от младежкия фестивал. На фона на военнополитическото напрежение, форумът се ориентира към диалога.

Част от програмата му е и глобален форум на младите дипломати, чийто участници са сътрудници на външни министерства от цял свят.

Поставената цел – създаване и укрепване на дългосрочно взаимноизгодно приятелство между дипломатите, което в бъдеще ще определят външната политика на своите страни. И докато едни търсят партньорство, други се налагат със сила…

В коментар за медията ни, Чавдар Борачев посочи, че САЩ грубо погазват световните правни норми, налагат своята юрисдикция на целия свят, на всички държави. „Те черно на бяло са написали — САЩ провеждат своят външна политика чрез сила.“, посочи той.

Борачев допълни, че за разлика от САЩ, Русия стриктно спазва международното право.

Пред тези, които искат да водят суверенна политика и да устоят на натиска, стоят сериозни задачи. На Световния младежки фестивал руски и чуждестранни експерти ще обсъдят новите възможности и предизвикателства, с които се сблъскват членовете на БРИКС.

Участниците ще могат да разберат пътищата на сътрудничество между Русия, Бразилия, Индия, Китай ЮАР, Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия, Етиопия и други страни, заинтересувани от сътрудничество с БРИКС. Експертите ще обсъдят перспективите пред глобализацията и обратния й процес – деглобализацията, а същото и приносът, който могат да дадат младежите във формирането на световен ред, основан на взаимно уважение и подкрепа.

В коментар пред ефир.инфо проф. Нако Стефанов заяви, че светът е застанал зад Русия. Зад нея са голямата част от глобалния юг, не само Китай, Индия, Иран, Саудитска Арабия и т.н.

„Ние виждаме как се увеличава броят на страните от БРИКС. И това не е случайно. Това, така или иначе, е една подкрепа за Русия.

Така че приказките, че Русия е останала сама и е изолирана – оказа се, точно обратното.“ – посочи той.

„Когато говорим за това, че глобалният юг застана в една много значителна своя част зад Русия или най-малкото подкрепя в някаква степен РФ, тук трябва да подчертаем мястото на Африка.

Това са страни, които в една или друга степен са били колонии на Запада. Те много добре знаят какво означава този Запад. Да не говорим, че колониализмът си замина, но неоколониализмът остана. И в лицето на РФ, която се обяви срещу този колективен Запад, те виждат една подкрепа. И тази подкрепа и абсолютно реална…

В лицето на Русия, те не го и крият, редика африкански страни, те виждат своя приятел, който ще им помогне да се отърсят от остатъците на неоколониализма.“ – посочва проф. Стефанов.

Българският участник във фестивала Явор Никифоров смята, че Русия се бори за свободата на света, а това което се случва в Украйна ще даде отзвук в целия свят.

„Изходът от тази война ще реши дали светът ще остане еднополюсен под все по-грубият диктат на хегемона, или ще се върви към многополюсен свят, който би защитавал интересите на различните държави, включително и на нашата Родина.“ – посочи още той.

О.з. полк. Чавдар Борачев определи Русия като миротворец.

„Русия е доказала, че е миротворец не с едно и две свои действия. Нека си спомним бомбардировките над Югославия, завземането на летището в Прищина от руските десантни части, които ако не бяха го направили, там щеше да стане едно клане на сръбските жители на тази област. Да вземем примери като потушаване на вълненията под ръководството на Русия в някои азиатски бивши републики на СССР, които безредици бяха инспирирани, платени и организирани от САЩ и ЦРУ, преди всичко.

Тоест Русия навсякъде по света, където е помолена, тя… В ЦАР, в Мали, в Нигер сега също ще отидат руски военни части, Русия навсякъде, където е отишла, там настъпва мир. А навсякъде, където са англосаксите, където са САЩ, Великобритания, там стават въоръжени конфликти, там стават убийства, преврати, на практика смяна на властта, ако е необходимо.“ – посочи Борачев.

И докато в НАТО обсъждат нарастване на разходите за отбрана, продължаването на военните доставки за Киев и нови санкции, то на Световният младежки форум отделят внимание на икономиката и науката.

В рамките на фестивала ще се проведе и международен промишлен форум. Той ще стане диалогова площадка за представители на индустрията. Участници ще са основатели на малки и средни предприятия, но и ръководители на корпорации и промишлени съюзи. Теми – технологичното предприемачество, тенденциите в индустриите.

Преди време Урсула фон дер Лайен заяви на форумa в Давос: „Въведохме най-строгите санкции в историята, в резултат на което руската икономика ще се окаже в десетгодишна рецесия и нейната индустрия ще бъде лишена от модерни и критични технологии.“

Това не се случи. Напук на хилядите санкции, руската икономика стана първа в Европа по паритет на покупателна способност и пета икономика в света.  

МВФ публикува доклад за януари, според който руският БВП по своя ръст превъзхожда както американският, така и европейският, съобщи The European Conservative.

„Самата Западна Европа, самият Запад, започна да куца с единия крак в резултат на наложените санкции.

Тези санкции дори сякаш възродиха една част от руската промишленост, тъй като оставайки без някои доставки, тя започна сама да ги произвежда. Така че тези санкции се провалиха. Това беше един страшен провал на т.нар. колективен Запад.“ – коментира пред екипа ни проф. Нако Стефанов.

Програмата на Световния младежки фестивал е построена около темите за отговорността за съдбата на света, възможности за всеки, съхраняването на семейството, подкрепата за Русия.

Суверенният курс вдъхновява и Явор Никифоров, който ще участва във форума.

„Русия определено поддържа консервативен курс и аз лично харесвам всяка форма на запазване и отстояване на националния суверенитет. Надявам се да доживеем ден, в който и нашите управляващи да имат смелостта да приложат същия вид самостоятелна политика на международната сцена, която да е в интерес на обществото и държавата, не както е в момента — на чужди колонизатори и корпорации.“

В програмата на Световният младежки форум влизат дискусионни програми, делова игра за продуценти, представители на 100 държави ще говорят за образованието в Русия.

Учени ще  разказват за основните идеи в своята област към днешния ден и собствените си изследвания. Ще обсъждат възможностите за сътрудничество и развитие.

В инженерен международен триатлон може да се види дори битка между роботи.

В навечерието на младежкия фестивал в „Сириус“ и Сочи, в Москва пък се проведе първи Международен форум на привържениците на борбата срещу съвременните практики на колониализма. В него участваха представители на водещите политически сили от страните от Африка, Азия, ОНД, Близкия Изток, Латинска Америка и Европа, общо 55 страни.

Главната цел е определена в неговите основни документи така: „… развитието на взаимноизгодно сътрудничество с политическите сили на всички континенти за формирането на справедлив световен ред, който се основава на принципите на равенство и уважение за суверенитета на държавите.“

Все повече страни се осмеляват да отхвърлят отношенията в парадигмата „хегемон-сателит“  и да потърсят партньори в тази нелека задача.

Трудностите в самата Русия пък явно се превръщат в импулс за обединение и извор на сила.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram