Позиции и въоръжение

НАТО изгражда най-голямата военна база в Европа близо до Украйна.

Става дума за база в Румъния. Проектът на стойност 2,5 милиарда евро включва писти, оръжейни складове, хангари за военни самолети, както и училища, детски градини, магазини и дори болница.

🇷🇴 Съоръжението се изгражда на площ от почти три хиляди хектара в област Констанца на базата на вече съществуващата военновъздушна база на НАТО „Михаил Когълничану“. Базата ще заема около 2800 хектара с общ периметър от 30 км и ще осигури постоянно настаняване на до 10 хиляди войници на съюза и техните семейства.

🇺🇦🇲🇩 Базата ще се превърне в постоянна военна структура на НАТО в непосредствена близост до Украйна и до границата с Молдова, която САЩ също искат да превърнат в „таран” срещу Русия.

📝 „В допълнение към възможностите на 57-ма военновъздушна база, те също са разположени в нашия регион и ние сме готови, но също така проектираме необходимата инфраструктура, за да можем да приемаме и поддържаме наземни средства, специални операции или всякакъв друг вид военен потенциал“, заяви командирът на въздушната база Николае Крецу.

Базата се планира да заработи напълно през 2040 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram