Uncategorized

Местни избори в Турция при геополитическа конфронтация

автор: Зорница Илиева – журналист и международен анализатор

В навечерието на местните избори в Турция, които са в неделя, 31 март, остават само няколко дни, но интересът към тях, особено в чужбина, е впечатляващ. Защото става въпрос за почти 90-милионна страна, която е на границата на Европа и Азия.

И защото се смята, че тези избори ще предопределят съдбата на страната на Ердоган в бъдеще време.

Дали Ердоган с неговата управляваща ПСР /Партия на справедливостта и развитието/ ще успее да си върне кметските места в столицата и големите турски градове, най-вече в Истанбул, е важно, за да се осигури възможност да се промени конституцията с цел президънтът да се кандидатира за трети мандат.

Такива сметки и варианти вече се обсъждат в Меджлиса, парламента, където надеждите на управляващите са по време на втория мандат като президент на Ердоган да се предизвика подновяване на президентски избори. Победа в местните избори ще даде възможност за повече гласове в полза на промяна в конституцията. която да удължи сегашните ограничения за мандат на турския лидер. Сигурно никак не е случайно, че по време на предизборната кампания Ердоган непрекъснато отправя завоалирани предупреждения към избирателите да подкрепят кандидатите на управляващата партия, ако искат да се възползват от държавните услуги.

Факт е че на практика при тези местни избори тежестта на предизборната кампания на ПРС е поета от самия Ердоган. В обстоен анализ на Aсошиейтед прес пишат, че „тези избори ще бъдат тест за популярността на Ердоган, който преди години загуби критични градове в Турция. Победа ще проправи път за конституционни поправки.

Подчертава се, че загубата на Истанбул беше голям удар за Ердоган , който започна своята политическа кариера точно като кмет на този мегаполис. Сега във всички митинги из страната Ердоган започва и завършва речта си със спомени за своя кметски период и това често се критикува от опозиционни наблюдатели. Защото той не само води предизборната кампания, но обезличава допълнително кандидатите на ПСР в тези местни избори.

Редица анализатори в Турция вече не крият, че кандидатът на ПРС за кметското място в Истанбул, Мурат Курум, например, не е показал „очакваното представяне” т.е. определят го като нехаризматичен и неспособен да увлича повече поддръжници. Друг въпрос е защо е бил предпочетен да представлява ПСР.

Налага се Ердоган на големия митинг в неделя в Истанбул, където по сведения на турските медии са се събрали над 650 хил избиратели на ПСР, Ердоган дори да пее популярна песен след речта си, за да покаже увереност и вяра в победата. Преобладаващият състав на присъстващите са забрадени жени, докато в азиатската част на Истанбул гражданите остават верни на неделните си привички и трудно може да се каже, че се вълнуват от предстоящите мистни избори.

Само веещите се по цялата „Багдад джадеси” знамена с лика на Имамоолуу, кандидат на опозиционната НРП /народнорепубликанската партия/ за кмет на Истанбул показва, че ще има избори. Азиатската част на Истанбул всъщност е светската и по традиция подкрепя опозицишонната НРП. Което не пречи да има плакати с призиви и на другите опозиционни партии, включително на Комунистическата партия на Турция.

И тук е мястото да се посочи, че тези местни избори са различни от предишните. Опозицията е по-фрагментирана от всякога и това е голям риск на кандидата на НРП за кмет на Истанбул , настоящият кмет Екрем Имамоолу. След загубата на изборите през 2023г, опозицията в Турция, която тогава бе обединена и казват с подкрепата на Запада, сега е в състояние на отчаяние, , а електоратът е обезверен. Разпадането на обединението на опозицията е довело до разпръсване на гласоподавателите , взаимни обвинения сред опозиционните партии и дори до обвинения на различни крила в рамките на една и съща партия. Какъвто е случаят с НРП, където има слухове, че дори бившият й лидер, Калъчдароолу, принуден да попаде оставка след загубата в изборите, на подкрепял де-факто Имамоолу за нов мандат на кмет.

Защото ако Имамоолу спечели, а той е много популярен и с качества на лидер, може да се кандидатира за президент през 2028г срещу Ердоган. Нещо, което Калъчдароолу не успя да направи- да победи Ердоган дори при обединена опозиция. На тези избори всяка опозиционна партия е издигнала свой кандидат за кметските места и общински представители. Изненада е една новосформирана партия Рефах, която показва забележително присъствие в предизборната кампания и явно е в състояние да отнеме гласове от управляващата ПСР.

Според социологически проучвания в Истанбул настоящият кмет Екрем Имамоолу, НРП, може да спечели изборите с 39.2% срещу Мурат Курум, ПСР, който събира около 30.4% т.е. Имамоолу води с 9% в състезанието. Не бива да се забравя, че и на тези избори ПСР участва в коалиция с дясната ПНД /партия на националистическото действие/ и издига общи кандидати. Мурат Курум е на 47 години, бивш министър на градоустройството и околната среда, докато Имамоолу разчита на постижения в управлението на мегаполиса.където се смята, че не идеологически предпочитания ще решат изборите, а търсенето на кмет, който може да се съсредоточава върху решаването на основните проблеми, пред които е избравен Истанбул. Един от които е трафикът и проблеми в градския транспорт.

Но масовото недоволство от високите цени, безработицата, намалената покупателна способност, въпреки предизборното увелечение на минималната работна заплата, е толкова явно, че дори таксиметровите шофьори вече не се стърпяват да споделят неудовлетворението си. Храна за бедни се раздава дори по време на Рамазана и опашките са огромни. Особено около Египетския пазар в европейската част на Истанбул. Там тълпите от забрадени жени са традиционна гледка.

Казват, че Ердоган не оставя нищо на случайността. Целта е победа и факта, че кандидатите на опозицията в социологеческите проучвания са на опашката е красноречиво в тази ситуация. Изключение е само Имамоолу в Истанбул и кмета на Анкара Мансур Яваш, който е с висока подкрепа. Ердоган използва предимството на своето президентство, а споменаването на „гласувайте на ПСР, защото това са моите последни избори” е вече използван в кампания ход, който винаги е носил дивиденти. Просто стратегия.

Опозицията, макар и разединена, е наясно, че ако Имамоолу и Яваш загубят кметските си места, , това ще сложи край на мечтите им за президентски пост. В това отношение Ройтерс представя задълбочен анализ за тези местни избори в Турция. Така очертават и следващата политическа картина на южния ни голям съсед. Агенцията поставя на преден план въпросът за кого ще гласуват кюрдите в Истанбул. Те са около 2 млн и на предишните избори подкрепиха кандидата на обединената опозиция Имамоолу.

Сега партията на турските кюрди, ДПН /демократична партия на народите/ и Добрата партия няма да подкрепят кандидата на НРП и това несъмнено е в полза на управляващата ПСР.Затруднява се избирането на Имамоолу. НРП не е включила в изборите представители на другите опозиционни партии и това е довело да издигане на собствени кандидати. Разединение, което ще облагодетелства Ердоган. Умее ги тези игри турският лидер. Ройтерс обече вярва, че Имамоолу може и да спечели, което ще го позиционира като фактор в турската политика. При загуба в Истанбул Имамоолу ще занули легендата за обединител и силен противник на Ердоган. В Анкара Яваш води с 44% срещу кандидата на ПСР Тургут Алтънок с неговите 38%. Поне според социологически проучвания в навечерието на изборите. Повечето коментатори предричат запазване на тази преднина. И за двамата кандидати от опозицията. Затова са и компромати с видеа за броене на големи количестгва пари от представители на НРП в техен офис в Истанбул.

Коя е истината прокуратурата ще разследва, но всякакви прийоми са допустими, за да се омаскари противника. Познато и у нас. Каквито и да се резултатите от местните избори в Турция, и с просто око се вижда, че туристите са малко, хотелите са полупразни, а недоволството на гражданите не се крие.

Изводите остават за след 31 март. И не само за местните избори в Турция.

За геополитическата конфронтация и участието на Анкара в събитията –следващия път.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram