Позиции и въоръжение

Полша напусна ДОВСЕ

Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа със закон, подписан от президента Дуда.

🇫🇲 Полският Сейм одобри законопроект за спиране на участието на страната в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщава порталът Onet.pl.

Инициативата беше подкрепена от 435 депутати, петима бяха против, нямаше въздържали се.

Заместник-министърът на външните работи Владислав Теофил Бартошевски подчерта, че спирането на договора е продиктувано от съображения за сигурност и отговаря на целите на външната политика на Полша.

📝 „Тази стъпка е продиктувана от поредица от руски действия, насочени към умишлено унищожаване на постиженията на договора като един от стълбовете на архитектурата на сигурността в Европа“, твърди той.

ДОВСЕ е подписан през 1990 г. в Париж от представители на 16 страни от НАТО и шест страни от Организацията на Варшавския договор. В рамките на зоната на действие на ДОВСЕ броят на оръжията не трябва да надвишава 40 хиляди бойни танка, 60 хиляди бронирани машини, 40 хиляди артилерийски установки, 13,6 хиляди бойни самолета и 4 хиляди ударни хеликоптера.

✅ Руският президент Владимир Путин подписа закона за денонсиране на ДОВСЕ през май 2023 г. В законопроекта, предложен от държавния глава, се отбелязва, че разпоредбите на договора са „до голяма степен остарели“, а самият той е „изгубил връзка с реалността“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram