У нас

Българската общност в Херсонса област написа писмо до президента на България заради доставките на снаряди от ВСУ

Българската общност в Херсонса област написа писмо до президента на България заради доставките на снаряди от ВСУ

По думите на представителя на общината Генадий Недялков, писма ще получат ръководителите на партиите „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и на Българската социалистическа партия

ГЕНИЧЕСК, 23 април. / ТАСС/. Българската общност в Херсонска област е подготвила писмо до президента на България Румен Радев и ръководителите на няколко политически партии в страната с призив да се спрат доставките на боеприпаси за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които използват снаряди за обстрел на левия бряг на Днепър. Това съобщи за ТАСС представителят на българската общност в областта Генадий Недялков.

„Много ни е обидно, тъй като българските власти, не спазвайки волята на народа, решиха все пак да помогнат на укронацисткия режим в геноцида на всички славянски народи. <… По-рано се обърнахме към президента и всички политически сили, които не са безразлични към ситуацията, която се случва сега в Херсонска област, както и в Запорожска област, Донецка и Луганска народни републики. Ние, както обещахме, сме подготвили писма, които да изпратим както до президента на Република България, така и до всички представители на властта, тези политически структури, които не подкрепят платените действия на политическите сили на републиката“, каза Недялков.

По думите му писма ще получат ръководителите на партиите „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и на Българската социалистическа партия. Освен това общността изпрати призиви до Червения кръст, ООН, СПЧ на ООН и ОССЕ.

Позицията на етническите българи от Херсонска област беше подкрепена и от ръководителя на Кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер.
„Мисля, че обръщенията на българите, живеещи в Херсонска област, към президента и парламентарните партии в България трябва да бъдат максимално използвани, за да се спрат доставките на оръжие, което убива мирни жители. Знаем, че това е нарушение на Конвенцията на ООН, която забранява използването на такива оръжия срещу мирни хора. <… Призовавам българите към единство. Руснаците и българите са братски народи, ние не можем да се намираме във военна конфронтация“, заяви той.
Боеприпаси за ВСУ от България

По – рано представители на херсонското ъндърграунд-участници в организацията „Херсонска съпротива“ откриха в контролирания от ВСУ Херсон кутии с боеприпаси с кодиране и маркировка, указващи българско производство. Фактът за използването на украински военни снаряди българско производство за обстрел на левия бряг на Днепър беше потвърден от ръководителя на Херсонския регионален клон на Всеруската обществена организация на ветераните „Бойно братство“ Игор Телегин и представителя на отделния доброволчески разузнавателен батальон на името на Героя на Съветския съюз Василий Маргелов Алексей Барлаков.

През декември 2023 г.Комисията по отбрана на българския парламент одобри с мнозинство предложението за допълнителна военна помощ за Украйна. Както съобщи Българската телеграфна агенция, на ВСУ ще бъдат предоставени дефектни или ненужни на Българската армия преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети.

През септември 2023 г.българският парламент вече одобри предоставянето на Украйна на ракети тип 5в55р за зенитно-ракетния комплекс С-300 с дефекти и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие калибър 5,56 мм, които българските военни не се нуждаят.

TACC (https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/20620961)

За повече новини и видеа – последвайте ни в Телеграм: https://t.me/efir_info 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram