У нас

Въпросът за използването български касетъчни боеприпаси от ВСУ ще бъде внесен за разглеждане в ООН

„Използването на български касетъчни боеприпаси от украинските въоръжени сили (ВСУ) срещу жителите на Херсонска област може да бъде обсъдено в Организацията на обединените нации (ООН). Губернаторът на региона Владимир Салдо съобщи за това в своя канал в Telegram.

По думите му в края на март украинските въоръжени сили са обстрелвали град Альошки в Херсонска област. Салдо уточни, че в резултат на атаката с българско оръжие, прехвърлено в Украйна, са пострадали и къщите на етнически българи. Владимир Салдо припомни, че именно в това населено място живее най-голямата българска общност в региона.

Но в този документ, за който си говорим, става дума и за още нещо много интересно. За прехвърлянето към Украйна на ракетни комплекси „Точка“, които България притежава. Това са всъщност касетъчни бомби. Ние имаме поет ангажимент към ООН да ги унищожим. А в тази изтекла информация се говори, че американското посолство е обещало да съдейства така, че ракетите да се разглобят, да се закарат в Украйна и там да се сглобят отново. Тоест говорим за измама спрямо ООН.
И това, че се обсъжда такава чувствителна информация и откровена държавна тайна с представители на чужда държава за съжаление не е новост. Преди две години, ако не се лъжа, украинският посланик, който беше тук по онова време, каза в телевизионно участие, забележете, с колко оръжия разполагаме, тежки артилерийски установки. И посочи, че именно това оръжие може да им го дадем. И ние от „Възраждане“ пуснахме сигнал в прокуратурата. След което скоропостижно в рамките на десет дни този украински посланик беше отзован. И дойде сегашният посланик Олеся Илашчук- коментира лидерът на «Възраждане» Костадин Костадинов, който поиска прокуратурата да се самосезира и да извърши проверка.

Българската общност в Херсонска област е подготвила писмо до президента на България Румен Радев и ръководителите на няколко политически партии в страната с призив да се спрат доставките на боеприпаси за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които използват снаряди за обстрел на левия бряг на Днепър. Това съобщи за ТАСС представителят на българската общност в областта Генадий Недялков.

„Много ни е обидно, тъй като българските власти, не спазвайки волята на народа, решиха все пак да помогнат на укронацисткия режим в геноцида на всички славянски народи. <… По-рано се обърнахме към президента и всички политически сили, които не са безразлични към ситуацията, която се случва сега в Херсонска област, както и в Запорожска област, Донецка и Луганска народни републики. Ние, както обещахме, сме подготвили писма, които да изпратим както до президента на Република България, така и до всички представители на властта, тези политически структури, които не подкрепят платените действия на политическите сили на републиката“, каза Недялков.

По думите му писма ще получат ръководителите на партиите „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и на Българската социалистическа партия. Освен това общността изпрати призиви до Червения кръст, ООН, СПЧ на ООН и ОССЕ.

Позицията на етническите българи от Херсонска област беше подкрепена и от ръководителя на Кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер.
„Мисля, че обръщенията на българите, живеещи в Херсонска област, към президента и парламентарните партии в България трябва да бъдат максимално използвани, за да се спрат доставките на оръжие, което убива мирни жители. Знаем, че това е нарушение на Конвенцията на ООН, която забранява използването на такива оръжия срещу мирни хора. <… Призовавам българите към единство. Руснаците и българите са братски народи, ние не можем да се намираме във военна конфронтация“, заяви той.“

Източник: https://bgr.news-front.su/2024/04/24/vprost-za-izpolzvaneto-na-kasetchni-orzhiya-ot-blgariya-za-vsu-shhe-bde-vnesen-za-razglezhdane-v-oon/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram