Коментар

Живеем си като на война

автор: Зорница Илиева, журналист и международен анализатор

На Запад пишат, че „заседнал в Украйна, Западът чука на вратата на Китай”. Искането е Китай да спре Русия. Да се организират преговори за Украйна. Шолц и Блинкен вече бяха в Пекин, а повечето оценки са за „провалено посещение” или „безрезултатно”.

На 6-ти Макрон е поканил Си Дзинпин на посещение. Били се навършили 60 г дипломатически отношения, но истината е, че ще си говорят отново за Украйна и Газа.

То и Мъск след Блинкен отиде в Пекин, ама преди това сподели в платформата Х, че „Иран искали война, но всъщност така устроили страната си, че да се намира до заобикалящите я американски военни база”. И питал защо е нужно това НАТО.

Тези дни се разбра и че Путин не е убил Навални, че модерни оръжия няма да се доставят на онези от „Азов”, гордостта на украинската армия, защото били нацисти, а държавният секретар тича до Тел Авив и Риад, за да отбележи точки, защото ще закъса кампанията на Байдън следствие пропалестинските протести в университетите от Бръшляновата лига и писмото на 67 демократи до президента с искане да спре военните операции на Израел в Газа. Мирише на Виетнам отвсякъде, нали?

Шолц пък два дни мълча за сборището в Хамбург, където хиляди млади ислямисти настояваха за халифат в Германия. Властите разрешили събирането им, защото „нямало опасност от враждебни действия”. Видеото от събитието дни наред е и в нашите социални мрежи. Преди реакцията на Шолц, който обещава мерки. Тези ще си затрият държавата и няма да разберат.

Но се налага Блумбърг да съобщава, че напусналите Русия след войната в Украйна руснаци /били 1 млн по техни данни/ се завръщали в родината си. Сблъсквали се били с „дискриминация в чужбина”, лошо отношение и на летището в Москва признавали, че „Путин не е толкова несправедлив, тези наистина ни мразят”. Ле-ле, тези „високоинтелектуални персони”, както ги нарича Блумбърг, сега ли разбраха какво е русофобия и защо се подвизава вече години из Запада? Грижата на изданието обаче е друга. Тези върналите се специалисти /вече били 50% от напусналите/ сега щели да подпомогнат руската икономика и тя наистина ще спечели войната в Украйна. Евалла! Добре че са тези „предатели”, както ги наричат из Русия, че да се спечели победата.

Това като онзи районен кмет в Брюксел, който наредил да се спре конференцията на консервативни европейски сили, защото „нарушавали реда и спокойствието”. Няма значение, че сред тях е и Орбан, и Фарадж и цяла плеяда европейски политици. Кметът е представител на турския етнос и не крие връзките си с крайно десни политически сили в Анкара. Лъха на ислямизъм, ама те си знаят.

Само да не стане като онова изказване на руснак, бил политически съветник, който избягал в Грузия заради войната, но връщайки се в Москва казал „нещата не тръгнаха добре, никой не ни чака”.

Европа дали ще я чакат, докато реши кое как? Само питам. Както се вижда, ние дори не чакаме.

Затриват ни, но си живеем като за последно. Като на война. Мислете.“

Нашата основна медия е Телеграм. За повече новини и видеа – последвайте ни: https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram