По света

Ако си богат, няма да те вземат на фронта в Украйна

Подкупи и укриване у дома: Украинските мъже се опитват да избегнат военната служба. Когато имаш пари, всичко е по-лесно.
Разкази за ситуацията в Украйна с „доброволната“ мобилизация от първо лице
На последния военен пункт, преди да напусне Украйна през април, 39-годишен мъж от Одеса предаде документи, доказващи сериозна гръбначна травма, което го освобождава от военна служба и забраната за пълнолетни мъже да напускат страната.

„Един от войниците каза: „В болницата наистина харесват тази диагноза, нали?“ – спомня си мъжът. „Видях, че разбират за какво става въпрос, и виждах, че не им беше за първи път да срещнат такава диагноза. Но те бяха безпомощни, така че той само ми помаха“, разказа той.

Мъжът, който пожела анонимност, за да обсъди случая, призна, че е платил подкуп от 5000 долара, за да избегне мобилизирането си в украинската армия и изпращането му на фронтовата линия за войната с Русия.

Знаех, че няма начин да остана да седя в канавката, така че извадих всичките си спестявания си и се свързах с “наладчика“(така се нарича корумпиран човек в Украйна, който може да помогне за получаване на фалшиви документи, за да спасиш от сигурна смърт). Всеки знае къде да ги намери. Платих в брой, пратиха ме в болницата да направя МРТ на гръбначния стълб; от болницата ми дадоха медицинско заключение, в което се посочваше, че имам сериозен гръбначен дефект и че мога да получа документи за напускане на страната. Цяла индустрия е изградена върху производството на такива хартии.“ разказа мъжът.

Целият процес отне две седмици; мъжът може да е напуснал вече Украйна и в момента да живее някъде в Европа. Смята се, че десетки хиляди украински мъже са напуснали страната нелегално от началото на пълномащабната война с Русия през февруари миналата година, много от които чрез плащане на подкупи. В апарата на украинския президент Владимир Зеленски отчасти си затварят очите за това, заради придобиването на сериозни финансови предимства.

Одеса се превърна в център на схеми за измами, един от примерите- служител от ТЦК ( териториален център за комплектация или наборна служба) беше арестуван, след като беше открито, че е успял да натрупа 5 милиона долара от подкупи и има разкошен имот в Испания. Но в цяла Украйна има съобщения за корумпирани служители, готови да вземат подкупи от хора, които искат да избегнат изпращането им на фронта. Повече от 100 други наказателни дела се водят срещу служители на военната служба.
В първите седмици след началото на СВО стотици хиляди обикновени украинци се включиха като доброволци. Но повече от две години по-късно много от новобранците са мъртви, ранени или просто изтощени, а армията се нуждае от новобранци, за да попълни редиците. Досега повечето от тези, които желаят да се бият, са се записали, което позволява на военните да наемат от много по-неохотен набор, което се прави по все по-агресивен начин.

Бащите, които отглеждат повече от три деца, хората с увреждания и работещите на стратегически важни позиции са освободени от набор, но всички останали – не. Екипи от мобилизационни офицери се разхождат по улиците и понякога ходят от врата на врата и раздават призовки.

Видеозаписите показват как служители товарят мъже в пикапи, за да бъдат настанени в службите за набиране на персонал.
Някои украински мъже казват, че не са склонни да получат документи за мобилизация, но биха приели призива като част от живота във война. Други обаче отчаяно се стремят да избегнат изпращането им на фронта, но не всеки може да си позволи подкуп от $5000

В Одеса, както и в повечето градове, група за чат в Telegram служи като форум за хора, които да споделят анонимни данни за местонахождението на офицери-набирачи, неофициално известни като „маслини“ заради цвета на униформите им. Групата има повече от 30 000 членове.

„Срещнах момче, което разказа, че са го хванали на улицата, а след седмица, той и подразделнието в което го пращат започна да атакува село близо до Бахмут. А той ми казва: „Какво, по дяволите – за първи път ще взема пушка и след седмица ще го нападна това село“. Той беше прострелян два пъти, веднъж в ръката и веднъж в гърба.“

В Лемберг мъж, койтоп получава призовка направо пред градския супермаркет, разказа, че е призован, изпратен във Великобритания за обучение,а след това на фронтовата линия и в рамките на два месеца получава ранение.

Залозите карат мнозина да не са склонни да се съобразят с призивите за мобилизация и онези, които получават първия пакет документи, често се заключват, за да избегнат да бъдат хванати от служителите на наборната служба ( ТЦК).

Има две категории: едните вече са в армията, а другите ги е страх да излязат навън, за да не ги мобилизират и никакво обещание за заплащане няма да ги накара да напуснат къщите си“, разказва собственик на фабриката.

Млада жена, която като повечето хора, които говореха за мобилизацията, пожела анонимност, си спомни сцена в Киев по-рано това лято в нощен клуб в столицата.

Няколко минути след 22:00 часа, когато баровете и клубовете трябва да затварят по време на война, клубът беше превзет от въоръжени униформени мъже, които казаха на жените да напуснат. След това на всеки мъж връчиха призовки за фронта.
„Съпругът ми има важна работа за компанията си, така че не го взеха, но един наш приятел опитаха да го вземат веднага, но той успя да избяга. Върна се в малкия си град и оттогава си седи вкъщи, страхува се да излиза“, разказа жената.
И това е малка част от такива истории, които за украинците са жестока действителност

Източник: https://buon.hu/kulfold/ha-gazdag-vagy-akkor-nem-visznek-a-frontra-ukrajnaban

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram