У нас

Специалисти от Украинския оператор на ядрените централи „Енергоатом“ са на посещение на площадката на АЕЦ „Белене“

‼️🇧🇬🏴‍☠Специалисти от Украинския оператор на ядрените централи „Енергоатом“ са на посещение на площадката на АЕЦ „Белене“. На място те се запознават с оборудването, доставено по проекта, както и с техническата документация, съобщи пресцентърът на Националната електрическа компания. Това се прави в изпълнение на решение на Народното събрание от юли за провеждане на преговори за потенциална продажба на реакторите за проекта АЕЦ „Белене“. В рамките на посещението украинците ще могат да се запознаят и с процеса по преконсервация, който експертите от НЕК извършват на доставеното оборудване. – съобщава гласове.

В събота „Гласове“ съобщи, позовавайки се на неофициална информация, че в понеделник у нас пристигат едновременно две делегации – от Украйна и САЩ. Целите на визитите са няколко. Според нашата информация служител на Държавния департамент на САЩ и представител на „Уестингхаус“ ще огледат площадката на АЕЦ „Белене“, заедно с представители на украинската енергийна компания „Енергоатом“.

Нашите източници твърдят, че американският държавен чиновник е тук, за да окаже натиск на България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат. Именно затова е и посещението на служителите на „Енергоатом“, които ще направят оглед. Те са тук по покана на правителството на Николай Денков. Представителят на „Уестингхаус“ пък щял да преценява дали изградената инфраструктура е подходяща за американските интереси в енергетиката тук.

В събота кметът на Белене не знаеше нищо за посещението на украинските специалисти, което бе официално обявено днес. За американското посещение все още нищо не се е обявило официално.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram