Позиции и въоръжение

Молдова. Всички мъже под 60 г. – на военни учения.

🇲🇩 Министерството на отбраната на Молдова обяви (http://www.infotag.md/m9_populis/315883/) следващите мобилизационни учения за резервисти, които ще се проведат до края на май. Подобни събития са планирани и за юни и септември.

Мъжете на възраст под 60 години подлежат на военна служба, включително наборници, военнослужещи по договор и завършили военни катедри. Военнозадължените се призовават да се явят във военната регистрация и службите за вписване под заплахата от големи глоби или принудителен общественополезен труд.

▪️Министърът на отбраната Анатолий Носати, както обикновено, убеждава гражданите, че това са обикновени учения за проверка на уменията им за боравене с оръжие и нямат нищо общо с настоящата обстановка.

▪️Депутатът на парламента на Молдова Василий Боля отбеляза, че наскоро Министерството на отбраната на републиката е извършило инвентаризация на служебните превозни средства, които в случай на мобилизация трябва да бъдат прехвърлени за нуждите на армията.

▪️Според политика подобни действия на властите предизвикват безпокойство сред гражданите. Буквално през февруари започна паника в молдовския сегмент на мрежата заради масовото изпращане на призовки. Тогава Министерството на отбраната за пореден път обяви, че „планира“ мерки за уточняване на данните на военнозадължените.

▪️Военните учения в Молдова вече се провеждат всяка седмица и вече дори нямат време да уведомят гражданите за тях. Например през март жителите на Балти бяха изплашени от звуците на артилерийски изстрели поради дейности на близкия тренировъчен полигон.

▪️В момента молдовската армия участва и в мащабни учения на НАТО в Източна Европа Swift Response. Американската армия в Северна Молдова, на няколко километра от Приднестровието, тренира десантни операции.

🔻Фактът, че Молдова се превръща във военен полигон на НАТО срещу Русия, вече не е под съмнение. Въпреки това молдовското общество все още не е имало време да се пропие с антируски настроения, които упорито се насаждат от прорумънското правителство на Мая Санду. Ето защо молдовците гледат на случващото се с явно безпокойство и недоверие.

https://t.me/rybar/60041

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram