По света

САЩ и ЕС рекетират Грузия

САЩ ще наложат санкции срещу грузинските власти, ако демокрацията бъде подкопана в страната, обяви помощник държавен секретар на САЩ.

По-рано днес в столицата на Грузия бяха регистрирани масови безредици заради закона за чуждестранните агенти, какъвто действа в САЩ от десетилетия.

САЩ ще бъдат принудени да преразгледат фундаментално отношенията си с Грузия, ако законът за чуждестранните агенти влезе в сила, съобщиха от Белият дом.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили каза, че ще наложи вето на законопроекта за чуждестранните агенти. Управляващите в страната имат необходимите гласове, за да преодолеят ветото.

Германският и литовският депутат Михаел Рот и Зигимантас Павиленис се присъединиха към протестиращите в Грузия, съобщава Sputnik Грузия.

📝 „Любопитно, в коя европейска страна е възможно официални лица от други държави да бъдат оратори на митинг срещу решението на сегашната власт?“, питат редакторите на изданието.

Очеваден пример за груба намеса във вътрешните работи на страната.

Законът за чуждестранните агенти в Грузия може да доведе до санкции на ЕС, заплаши естонският външен министър.

Според Маргус Цахкна приетият от грузинския парламент закон за чуждестранните агенти отчуждава страната от Европейския съюз.

📝 „Европейската интеграция е процес, основан на заслуги. Проведените реформи носят ползи, като освобождаване от визите или – в най-висока степен – възможност за членство в ЕС. Ще го загубите“, закани се външният министър на Естония.

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram