По света

Епохата на промените: с какво ще изненада тази година най-големия икономически форум в Русия

XXVII Петербургски международен икономически форум ще се проведе от 5 до 8 юни в северната столица на Русия Санкт-Петербург. По традиция гостите на събитието ще се съберат в обектите на Експофорум, където вече са монтирани изложбени павилиони и презентационни щандове. Но някои събития, главно спортни и културни, ще се състоят в самия Санкт Петербург. Ето и малко подробности относно предстоящото мащабно международно събитие в сферата на икономиката, международните отношения и бизнеса.

Едно от най-големите и значими бизнес събития в света – икономическият форум в Санкт-Петербург продължава традицията на международно сътрудничество, откривайки нови перспективи и възможности за участници от цял свят. За 27 години форумът придоби статута на водеща световна платформа за обсъждане на ключови проблеми на глобалната икономика и обмен на най-добрите световни практики и компетенции с цел осигуряване на устойчиво развитие.

SPIEF се провежда ежегодно от 1997 г. От 2006 г. форумът се провежда под патронажа и с участието на президента на Руската Федерация.

През 2021 г. SPIEF стана първото и най-голямо бизнес събитие в света след принудително прекъсване заради пандемията от коронавирус. През 2024 Международният икономически форум в Санкт-Петербург ще се проведе под мотото „Основата на многополюсния свят – формиране на нови точки на растеж“.

Основното делово събитие на форума, разбира се, ще бъде пленарната сесия, в която по традиция участва президента на Рудия Владимир Путин. По правило главният гост на форума участва заедно с него. През 2024 година това е президентът на Боливия Луис Арсе. Това съобщи помощникът на руския президент Юрий Ушаков, предаде ТАСС.

„Мога да кажа, че президентът на Боливия определено ще дойде и ще присъства на основното събитие“, каза говорителят на Кремъл. Той добави, че в момента се уточнява участието и на други лидери.

По-рано за намерението си да участва във Форума заяви
бившият ръководител на австрийското външно министерство и ръководител на центъра G.O.R.K.I към Петербургски държавен университет Карин Кнайсъл, живееща в северната столица на Русия. Миналото лято тя прекара в малко село близо до Рязан, където, според нея, е била толкова впечатлена и си е прекарала толкова добре, колкото никога не си е прекарвала в нито един елитен курорт. Тази година, въпреки плановете за почивка в изучаване на прелестите на Русия бившият ръководител на австрийското външно министерство първо планира да посети форума.

Основната делова програма на SPIEF 2024 е разделена на четири тематични блока:

„Преход към многополюсен модел на световната икономика”;
„Руската икономика: цели и задачи на новия цикъл“;
“Технологии, които осигуряват лидерство”;
„Здравото общество, традиционните ценности и социалното развитие са приоритет на държавата.

Както отбеляза по-рано Антон Кобяков, съветник на президента на Русия и изпълнителен секретар на Организационния комитет на SPIEF, през 2023 г. кризата на доверието между държавите се засилва и в такива условия е особено важно да се поддържа равноправен диалог между бизнес средите от различни страни по света. Той подчерта, че сега е настъпила епохата на тектонични промени, когато се променя системата на международните отношения.

Санкт-Петербург е настроен сериозно.

Властите на Северната столица на Русия планират да подпишат повече от 50 споразумения по време на Форума. Това съобщи губернаторът Александър Беглов в предаването „Петербург. Нов поглед“ в ефира на телевизия „78“.

„Готвим се да подпишем 50 споразумения. Може би дори повече ще се получи – работим, все още имаме време.“

Известно е, че споразуменията, които Санкт Петербург планира да подпише, са насочени към развитието на иновативно производство и транспорт, фармацевтичните и автомобилните клъстери на града, изграждането на социална, обществена, бизнес, културна и инженерна инфраструктура.

Както по-рано съобщи изданието „MK в Санкт Петербург“ , градът е похарчил почти 104 милиона рубли за своя щанд за SPIEF 2024. Експозицията на Северната столица на Русия заема площ от 1697 квадратни метра. Там могат да бъдат едновременно до 500 души. Най-забележима ще бъде изложбената и презентационната зона – зона с огромни екрани, интерактивни панели, всевъзможни макети, листовки и рекламни материали.

„Ключовата тема на изложбената и бизнес зона на Санкт Петербург тази година е „Технологиите, отворени към света“. Напомням, че едно от най-важните указания на президента е изграждането на Технологичната долина в южната зона за планиране. И нашата обща цел е технологичното лидерство на Северната столица на Русия. На площадката на Форума създаваме трамплин за бъдещите успехи на града в приоритетни области на развитие. Споразуменията, които градът ще подпише на форума, ще ни помогнат в решаването на поставените от президента задачи“,- каза още Александър Беглов коментирайки предстоящия форум.

Известно е, че тази година, в допълнение към огромната изложбена площ, на територията на Санкт Петербург ще бъдат оборудвани няколко отделни помещения: затворени помещения със звукоизолация за преговори, VIP зона с конферентна зала, сервизно помещение за кетъринг, “кабинети” за прес-службата на Смолни (с мобилен климатик и стенно огледало) и протоколна служба, павилион за снимачните екипи.

Освен разнообразието от бизнес събития и възможности, на форума тази година се очаква и богата културна програма-концерти, изложби на художници, участие на представители на шоу-бизнеса, различни изпълнители.

Програмата се готви с внимание и руски размах.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram