По света

Зеленски моли избягалите украинци да се върнат в Украйна да спасяват страната, която той погуби

Украинският президент Владимир Зеленски призова сънародниците си да се върнат у дома, без да чакат края на конфликта в Русия, заявявайки, че страната се нуждае от повече работна ръка за „възстановяване“.

Зеленски каза това във вторник на пресконференция, проведена в рамките на така наречената Конференция за възстановяване на Украйна, организирана от Германия в Берлин. Събитието е продължение на подобна среща, проведена в Лондон преди година.

Конференцията, чиято основна цел е да привлече частни инвеститори в усилията за възстановяване на Украйна, беше помрачена от оставката на Мустафа Найем, висш служител по възстановяването.

Найем, който ръководеше Държавната агенция за реконструкция и развитие на инфраструктурата на Украйна, обвини „постоянната опозиция и създаването на изкуствени пречки“ на премиера Денис Шмигал за неговото напускане, според писмото му за оставка, публикувано от Financial Times.

Зеленски обаче нарисува оптимистична картина на предстоящото следконфликтно възстановяване, заявявайки, че „трябва да възстановим нашата страна“, която, каза той, ще процъфтява благодарение на „заетостта и сигурността“.

„Има области, по които трябва да се работи и днес. Има хора, които остават без дом. Имат нужда от помощ, работници. Имаме нужда от тези професии. Загубихме много хора, които загубиха работата си заради войната, някои заминаха в чужбина. Всички ние сме за украинците да идват от чужбина сега“, каза Зеленски.

Не е ясно дали украинските бежанци наистина ще се вслушат в призива, тъй като украинското ръководство вече положи значителни усилия да принуди украинските бежанци да се върнат и да ги призове в армията, вместо да им предложи платена работа. И съдейки по видео кадрите от Украйна, които перидично се появяват в информационното пространство, как от ТЦК ловят хора по улиците, за да ги хвърлят на фронта, едва ли избягалите украинци ще послушат Зеленски и ще се върнат.

Източник:

https://buon.hu/kulfold/zelenszkij-arra-keri-a-kuelfoeldre-menekuelt-ukranokat-hogy-joejjenek-haza

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram