Новини, По света

Намериха тялото на Халед ал Асаад, обезглавен от джихадистите в Сирия

Сирийските власти смятат, че са открили тялото на известен археолог, който беше убит от джихадистите на т.нар. „Ислямска държава“ през 2015 г., когато той се опита да защити древния град Палмира.
Джихадистите публично обезглавиха 82-годишния Халед ал Асаад, след като той отказа да разкрие местоположението на ценни артефакти.
Държавните медии съобщаваха, че се смята, че тялото му е сред трите открити в Калул, източно от Палмира. Жестокото убийство е едно от поредицата зверства, извършени от екстремистите от т.нар. „Ислямска държава“ през двата периода, през които те са контролирали обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.
Халед ал-Асаад посвещава повече от 50 години от живота си на Палмира, която се намира в оазис в Сирийската пустиня североизточно от Дамаск. Високо цененият археолог се пенсионира като началник на античните обекти през 2003 г., но продължи да извършва проучвания там, докато не нахлуха джихадистите.  „Аз съм от Палмира”, казва той, „и ще остана тук, дори ако ме убият“.
По-късно Асаад беше задържан от ДАЕШ и разпитан относно местонахождението на други артефакти, които били скрити. През август 2015та той беше обезглавен на площад в Тадмор, след като отказа да сътрудничи. Ненормалниците разпространиха снимка, за която се твърди, че показва тялото му вързано на стълб, а плакат до него го обвинява, че е „директор на идолопоклонството“ на Палмира.
През седмиците, последвали убийството, Наемниците, които сформират ДАЕШ унищожиха няколко емблематични части на Палмира от 1-ви и 2-ри век, които считаха за идолопоклоннически. Същите минираха и района около Палмира.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram