Коментар

Предателството и политиката

Публикуваме коментар на Владимир Константинов – полковник в оставка от българското разузнаване. Разбрахме, че неговият коментар във Фейсбук е бил неколкократно трит от социалната мрежа в рамките на един ден. Публикуваме коментара му от 12 февруари 2020 г. на страницата си в оригинал, без редакторска намеса. Заключенията оставяме на вас.

полк. о.з. Владимир Константинов:

„Преди години, когато работех в посолството ни във Варшава, бях свидетел на интересен епизод.

По времето на социализма, полски полковник от Генералния им щаб и същевременно представител в Обединеното командване на Варшавския договор е бил завербован от американските специални служби. Разкрит от КГБ в Москва, той успява да избяга отвъд океана. Военен съд се произнася за смъртно наказание (задочно), отнемане на гражданство, всички военни и държавни отличия.

С идването на демокрацията, някои представители на новата власт решиха, че полковникът трябва да се върне в родината си. С цветя, хляб и сол посрещнаха бореца срещу социализма. Новият полски съд отмени все още действащата присъда. Постепенно еуфорията около полковника започна да отстъпва пред някои материали в пресата, че той е бил вербован на „материална база“(срещу заплащане), въпреки че нищо не му е липсвало на него и на семейството му, както във Варшава, така и в Москва. Независимо какъв строй е съществувал, предал е татковината си(„ойчизна“) и нейната сигурност.

Общественото мнение се раздели на две. Оставаше, в същото време, легендата на „Солидарност“, знамето на промените в Източна Европа, президентът Лех Валенса в тържествена обстановка да възстанови неговото гражданство и отличия. Тогава пан Лехо, електротехникът от Гданската корабостроителница отсече, че полковникът вече си има гражданство(американско), а полските закони не позволяват двойно такова, а и „предателят завинаги си остава предател!“ независимо кого е предал. Тихо мълком героят си замина и вече никой не го помни!

Припомних си тази случка след днешната поява на Цв.Цв. по БТВ. Изобщо не съм фен на неговите бивши другарчета, но предателството и отдясно, и отляво става линия на поведение. И новите обвинения на доскорошния Санчо Панса, верния копиеносец, неговото признание, че партията му се спонсорира отвъд океана(еврика!), не е ли белег, че ББ е заложен вече на пързалката?“

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram