Видео, Позиции и въоръжение

Едни работят с „обосновани предположения“, други – с видео и доказателства /ВИДЕО/

Скандалът с взривовете в Чехия, в който след години на други версии изведнъж се оказаха дело на руски агенти, се случи паралелно с други събитие, което остана без внимание в световните медии или бе коментирано скептично. Чешката история стигна и до България, а прокуратурата излезе с „обосновани предположения“ относно връзка с взривовете в България като на практика не представи нито едно доказателство за твърденията, които имаха дипломатически последствия и вероятно ще имат и икономически.

Тук обаче ще се спрем на история, която бе пренебрегната от нашите и световните медии или бе коментирана със съмнение. Става въпрос за заговора за държавен преврат в Беларус, в който явно имат връзка и САЩ. Но ние ще се спрем на фактите – има видео /можете да го видите в края на публикацията/. На него за записани плановете за държавен преврат, преговорите и ареста на заговорниците.

Първо накратко основни моменти от историята.

Задържания по делото за държавен преврат адвокат Юрий Зенкович има двойно гражданство – американско и беларуско. Той се е опитвал да вербува беларуски военни. Зенкович по данни на разследването е свързан със специалните служби на САЩ. Известно е, че на територията на Беларус той и търсил и предприемал опити за вербовка и подкуп на военнослужещи от въоръжените сили на Беларус и правоохранителните органи, които срещу парично възнаграждение са съгласни да участват в насилствено сваляне на действащата власт.

Другият задържан е политологът Александър Федута. Бяха разпространени оперативни кадри от преговорите по заговора и техният арест. На тях са заснети „беларуски генерали“, поканени от организаторите на преговори в кръчма в Москва.

По време на срещата организаторите Федута и Зенкович са донесли списък с високопоставени политици, чиновници и силоваци, които са се подготвяли да убият или изпратя в лагер.

В заговорниците се оказала база данни на беларуското МВР, КГБ, Следствения комитет, и други органи на властта, като Зенкович обещава да ги предостави на военните. Планирало се е към подготовката на преврата да се привлекат и украински радикали.

Задачите, обявени от самия Зенкович са: отстраняване на Лукашенко, блокиране на вътрешните войски и ОМОН, заемане на няколко символични обекта в центъра на града, в това число радиостанция и телевизия, за да може да се прочете обръщение. Не веднъж се подчертава, че основната цел на преврата е убийството на президент. След това, по думите на задържаните, им трябвало да не по-малко от 5 години за трансформация на обществото и държавата.

След военния метеж и убийствата Беларус е трябвало да стане инкубатор за демокрация по опита на Полша.

Затова трябвало държавен съвет, където биха влезли лидерите на регистрираните партии, а Зенкович и Федута биха заели там ключови позиции. Зенкович щял да контролира работата на парламента, съда, правосъдната и конституционната реформа, а Федута би определя параметрите на партийната и избирателната система, би контролирал идеологическите ведомства – преса, култура, образование.

По данни на руското ФСБ и беларуското КГБ въоръжения преврат е получил кодовото название „Тишина“, а финансирането е от чужбина.

По времето на тези разкрития и арестите на заговорниците избухна и скандалът в Чехия. Тогава говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира: „Западът искаше да „блокира“ информацията за предстоящия държавен преврат в Беларус с изявления от Прага за експулсирането на руски дипломати…„Съществува абсолютно усещане и всъщност е подкрепено от фактически материали, че в информационното пространство, преди всичко в западното, нашите западни партньори трябва да го направят, за да покрият важността и значимостта на информация, която беше публикувана и от Руската федерация от страна на Република Беларус относно не просто конспирация, а план за конституционен преврат „, каза тя.

Тя направи коментара си отговаряйки на въпроса защо новината за предстоящия преврат съвпадна с изявленията от Прага за експулсирането на руски дипломати.

Тя посочи още: „Съединените американски щати са задействали – в момента в активно информационно и политическо пространство – механизъм на васала на ново технологично ниво, но принципът е един и същ. И Варшава, и Прага служат на интересите на Съединените щати“.

На какво да вярваме – на „обосновани предположения“ или на очите си. Ето и видеото от заговора и арестите:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram