Наука

Мъж може съзнателно да променя големината на зениците си

Съзнателния контрол над автономната нервна система е свръхсила, която е отвъд способностите на обикновените хора. Въпреки това един 23-годишен мъж от Германия изглежда я е усвоил. Според доклад, публикуван в International Journal of Psychophysiology, човекът с инициали Д. В. може да разширява и свива своите зеници когато си пожелае, като по този начин постига нещо, което доскоро се смяташе за научно невъзможно.

Обикновено зениците променят размера си автоматично в отговор на вариациите на светлината или в резултат от възбуда. Подобно и на останалите рефлексни действия, и това е напълно независимо от съзнателния контрол и не може да бъде манипулирано с мисъл.

Въпреки това авторите на научния труд съобщават, че Д. В. може да разширява своите зеници с до 0,8 мм и да ги свива с 2,4 мм по команда. Той прави това, като „усеща и активира мускулатурата на зениците директно“. В интервю пред Live Science Кристофър Строх обяснява тази способност като „възхитителна, тъй като се смяташе, че подобно нещо не е възможно“.

Д. В. осъзнава, че притежава това необичайно умение още на 16 г., когато се опитва да „отпусне“ очните си ябълки след дълъг период, прекаран в игра на компютъра. Негови приятел забелязва, че това кара зеницата на лявото му око да стане по-малка от тази на дясното. През идните 7 години Д. В. усъвършенства тази своя техника.

Авторите на изследването обясняват, че някои хора могат да променят размера на зениците си посредством „индиректни методи“ – например като мислят за светлина или мрак. Въпреки това след направените тестове става ясно, че Д. В. не прилага нито един от тях. Вместо това той може директно да контролира пръстеновидния мускул в очите си.

Така например е известно, че интензивната умствена концентрация може да разшири зеницата. Предишно изследване показва, че най-изтощителните умствени задачи я разширяват най-много с 0,5 мм. Въпреки това Д. В. може да разшири зениците си значително повече и демонстрира това умение в пълно спокойствие, докато разговаря с изследователите. Нещо повече – измерванията на електропроводимостта на кожата му показват, че той не полага никакви умствени усилия, нито пък е възбуден.

Когато се фокусираме ту върху далечни, ту върху близки обекти също можем да повлияем индиректно на размера на зеницата. Въпреки това тестове, проследяващи движенията на очите на Д. В., показват, че той не използва този трик. Впечатляващото в случая е, че той дори може да свива зениците си до пълния максимум, който типично се наблюдава в ситуации, когато се фокусираме върху близки обекти. По този начин той подобрява своята визуална острота и намалява дистанцията, при която може да се фокусира и да избистри зрението си.

С помощта на функционална магнитно-резонансна томография (fMRI) авторите на проучването сканират мозъка на Д. В., докато той променя размера на зениците си, и забелязват, че активността в префронталния кортекс, както и в съседните двигателни области, се увеличава, което подсказва за преднамерено мускулно движение.

Макар и това да е първият документиран пример за човек, който умишлено контролира този конкретен рефлекс, Строх казва, че с него са се свързвали още няколко души, които твърдят, че притежават същата способност.

Той се надява, че за в бъдеще ще може да разбере явлението по-добре, като го проучи в по-широка подгрупа от хора.

 

Източник: IFLScience

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram