Позиции и въоръжение

България като транзитен център на оръжия за Украйна

Руският аналитичен Телеграм-канал „Рыбарь“ със серия от публикации описва как България се е превърнала в транзитен център на оръжия за Украйна. Каналът е известен с точната си информация и интересни анализи. Ето какво пишат те:

Преди няколко дни руската и украинската страна постигнаха споразумение за износ на селскостопанска продукция от Украйна по море. Едно от условията, поставени от Русия, беше възможността за проверка на товарни/търговски кораби на входа на Черно море.

🔻 Възниква справедлив въпрос: защо да се проверяваме цивилни кораби?

Със затварянето на Босфора, в съответствие с доктрината Монтрьо, военните кораби на страните без черноморски бряг не могат да влизат в акваторията Черно море. Това лиши САЩ и съюзниците от правно основание да доставят оръжие чрез по-удобния морски транспорт.  

Юридическото затваряне обаче работи само за определена категория кораби – военните. Търговските и товарните кораби все още могат да пресичат Босфора и Дарданелите. А естеството на превозвания с тях товар се знае само в пътните листове.

Според източници в България е установен процес за доставка на въоръжение в както за Въоръжените сили на Украйна, така и като част от укрепването на източния фланг на НАТО.

Преди малко повече от седмица на бургаското пристанище пристигна кораб с бронирана техника, включително най-малко 20 танка M1 Abrams, които след разтоварване бяха изпратени във военните бази на Северноатлантическия алианс в региона.

Преди деблокирането на украинските пристанища в Черно море военната помощ се осъществяваше чрез пристанищата на Румъния или България с последващо изпращане с железопътен транспорт през Дорнещи или Молдова. След откриването на морската комуникация с Украйна, тя отива директно до Рени или Измаил по Дунав.

Активно действа и въздушен коридор: 2-3 пъти седмично в авиобаза Безмер кацат американски транспортни самолети C-130 Hercules.

България постепенно се превръща в основен транзитен център за изпращане на оръжие и военна техника за Украйна на фона на вече усвоения полски маршрут, доставките по който вече лесно се проследяват от руската страна.

Географското положение на България позволява страната да бъде транзитен възел за доставките на Байрактари от Турция, незабележимото укрепване на силите на САЩ и НАТО в Косово, както и тайното прехвърляне на оръжия в Южна Украйна.  

Ето защо е изключително съмнително, че основните украински спонсори няма да се намесят на руските кораби при щателна проверка на корабите, които се насочват към Украйна. 

По-рано Телеграм-каналът писа, че през юни през България в направление Украйна е преминала група украински военнослужещи, които са преминали обучение в Турция за работа с БЛА „Байрактар“.

По-късно от турската жп гара Чорлу бе изпратен поредният товар с четири комплекса Bayraktar TB2. Според документите крайната точка е станция Дорнещи в Румъния. А след това се изпращат към базата на полк на ВСУ на летище Хмелницкий.

НА ЮГ

Доставки на оръжия за Украйна по море под прикритието на хуманитарни товари.  

След откриването на морският път западните страни имаха отлична възможност да доставят оръжие, боеприпаси и военно оборудване под прикритието на цивилни кораби.

Така преди дни конвой от пет ремаркета за извънгабаритни товари се насочи през Северна Македония към българското пристанище Бургас. Автомобилите са превозвали 155-милиметрови американски гаубици М777.   

Откъде е била организирана доставката? В България, Северна Македония и Гърция няма гаубици M777, така че те могат да бъдат изпратени само от американската военна база Бондстийл в Косово.

Друг вариант е доставка по море през гръцкото пристанище Игуменица и след това по суша през България.

Самият факт на доставки на американска военна техника в Украйна отдавна не е изненадващ.

Прехвърлянето в Бургас обаче показва снабдяването на Въоръжените сили на Украйна през морския коридор, който наскоро беше открит уж за износ на селскостопанска продукция от Украйна. 

Източник: https://t.me/rybar/36140

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram