Позиции и въоръжение

Ръководителят на ЕК поиска създаването на Европейски отбранителен съюз

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз възнамерява да изгради своя собствена армия, за да не разчита на САЩ за отбрана, съобщава Daily Mail.

Ръководителят на ЕК изрази загриженост от падането на афганистанското правителство под натиска на талибаните * . Тя смята, че това събитие повдига сериозни въпроси не само за блока на НАТО, но и за страните, които са част от ЕС, предава РИА Новости .

Фон дер Лайен настоява за ускоряване на развитието на Европейския съюз за отбрана. Сигурна е, че за това не е необходимо да се създават нови поделения, тъй като те съществуват отдавна. Ръководителят на ЕК също подчерта, че асоциацията трябва да има достатъчна политическа воля, за да използва военни инструменти в международните отношения без помощта на САЩ и НАТО.

Тя добави, че ЕС трябва да осигури по-голяма стабилност в своя регион и извън него, както и да участва в мисии, които не са инициирани от Северноатлантическия алианс или ООН.

По-рано руският президент Владимир Путин, говорещ по видеовръзка на срещата на ОДКБ, обяви за прибързано изтеглянето на войските на западната коалиция от Афганистан, като посочи произтичащите от това заплахи в региона.

източник: поглед.инфо

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram