По света

Лавров: Нови бази в България или Румъния не носят стабилност

Демонстрацията на знамето на ВМС на САЩ в Черно море не допринася за стабилността на ситуацията по света. Това каза в неделя руският външен министър Сергей Лавров пред репортери в кулоарите на срещата на върха на Г-20, коментирайки решението на Шести флот на САЩ да изпрати флагманския кораб „Маунт Уитни“ в Черно море за съвместни операции със силите на НАТО, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

Отговаряйки на въпроса дали Москва е била предупредена за тези маневри, министърът каза, че „тук не говорим за предупреждение, а за прилагане на международно правни норми за навлизане на кораби на извънкрайбрежни държави в Черно море“.

„Тези въпроси се уреждат от Конвенцията от Монтрьо, според която държавите на флага на конкретен военен кораб са длъжни да уведомят турските власти. Доколкото знам, тези правила се спазват. Поне ние ясно следим, че това е точно така“, добави Лавров.

„Като цяло демонстрацията на знамето на ВМС на Съединените щати в Черно море, разбира се, не е изолиран случай. Имаше няколко пъти, когато САЩ изрично заявяваха за необходимостта военните им кораби да навлизат в тази акватория, за да сдържат Русия и да предотвратят създаването на рискове от Русия в Черно море за американските съюзници. Това, разбира се, не добавя стабилност“, каза ръководителят на руското външно министерство.

Според него американците активно се опитват да тласнат крайбрежните черноморски страни, които са членки на НАТО, да провеждат такава доста конфронтационна линия, „говори се за създаване на нови военноморски бази по черноморското крайбрежие на Румъния или България“.

„Не мисля, че това ще отговаря на интересите на добросъседството в Черноморския регион“, подчерта Лавров.

В същото време той отбеляза, че Русия е готова за всякакви заплахи и може надеждно да гарантира сигурността в Черно море.

„Готови сме за всякакви заплахи. За нас няма проблеми да гарантираме надеждно сигурността на руската територия и сигурността в Черно море. Но ние винаги сме за насърчаване на проекти за сътрудничество, а не проекти, които се основават на конфронтация“, каза ръководителят на руското МВнР.

Лавров припомни съществуването на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, в която участват не само крайбрежните страни, но и други държави от този регион и страни от Европейския съюз.

„И ние се застъпваме за това сътрудничеството, а не ескалацията на напрежението, да бъде в основата на отношенията между държавите в тази част на нашия регион“, завърши той.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram