Природа

Защо подковават опитомените коне, щом дивите могат и без това?

Защо хората започват да подковават конете след опитомяването им, ако в дивата природа животното се справя добре без метални обувки?

Конят е опитомен от хората много отдавна, приблизително през VII-VI хилядолетие пр.н.е. Но хората са се научили да подковават коне сравнително скоро.

Днес археологията казва, че са започнали да подковават коне някъде през 4-3 век пр.н.е. Освен това първите подкови са били много различни от това, което съвременните хора са свикнали да виждат. Първоначално подковите се правели от кожа, дърво и плат. Металната подкова е още по-късно изобретение. Конете и говедата са били систематично подковавани в Римската империя.

Първите подкови, включително римските, са били прикрепени към копитото на коня без пирони. Подкови на ноктите (пирони) се появяват още през Средновековието и се превръщат в истински пробив, тъй като всички предишни подкови, носени като обувки, често водят до развитието на кожни заболявания при животните. Защо обаче е необходима подкова, ако в природата конят се справя без нея?

Има две причини: натоварването и повърхността.

Опитомените коне се използват за определена работа, под постоянно натоварване. Носенето на същество с два долни крайника на себе си също е работа, която не е предвидена от еволюцията. Човек спрямо самия кон тежи малко, но вече достатъчно, за да започнат да се износват копитата му по-бързо. Когато конят върши още по-трудна работа, износването на копитата се ускорява. За да не се случва това, е необходима подкова.

Що се отнася до повърхностите, в дивата природа конете обикновено галопират върху мека, тревиста почва. С развитието на „градската цивилизация“ конете все повече започват да се движат по твърди повърхности, което също значително ускорява скоростта на износване на копита. Грунтовият път вече е напълно достатъчен, за да пили копитата на животното. В това отношение подковата изпълнява и защитна функция.

Ускореното износване на копита може да доведе до нараняване на крака на коня. В този случай животното отказва да стъпва на ранения крак или го прави изключително неохотно. Става невъзможно да се язди или работи на такъв кон. Освен това има специални разновидности на медицински ортопедични подкови за лечение на заболявания и наранявания.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram