По света

Лавров предупреди за риск от война

НАТО разполага военно оборудване по руските граници, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров. По думите му на линията в Донбас се струпват все повече сили и оборудване, които са подкрепяни от все повече западни инструктори.

„Западните държави провокират антируски действия в Киев, които могат да прераснат във военни авантюри“, каза Лавров.

Той определи случващото се като пряка заплаха за сигурността на Русия. „Западът отдавна подтиква други държави към антируски начинания. Привличането на бившите съветски републики в НАТО е най-яркият пример за това“, заяви Лавров.

САЩ обградиха Русия със свои военни бази и непрекъснато разпалват истерия по руските граници. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров, съобщава ТАСС.

„Факт, че сме обвинени в учения, провеждани от руските въоръжени сили на наша собствена суверенна територия, тези страни, които внасят войски и военна техника към нашите граници в огромни количества от чужбина, както и факт, че Съединените щати са ни обградили от всички страни с техните военни бази, това са може би факти, които са известни на всеки ученик. И въпреки това тази истерия непрекъснато се раздухва“.

Според министъра необосновани изявления на западни партньори се „изливат от рог на изобилието„, но не е представено нито едно доказателство.

Той засегна и ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион.

„В Азиатско-тихоокеанския регион, където доскоро преобладаваха положителни, конструктивни, обединяващи тенденции, тенденции за търсене на консенсус и компромис, се въвеждат схеми на открита конфронтация за сдържане на някои страни от други страни“, каза руският външен министър.

Освен това „идеята за срещата на върха на демокрациите“, насрочена за 9-10 декември, повдига въпроси, каза руският външен министър.

„Сега президентът на САЩ Джо Байдън свиква среща на върха „на демокрациите“. Абсолютно самоволно дефинира списъка от 110 държави… това повдига огромен брой въпроси, като идеята за самата среща на върха на демокрациите, която предполага… самоприсвоеното право от Вашингтон да определя кой е демократ и кой не. Защо точно демокрацията в американския смисъл трябва да се разглежда като идеалната форма на социална организация?“, каза Лавров.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram