Позиции и въоръжение, У нас

Кирил Петков: Ще има дискусии за допълнители военни части на НАТО в България

Българският премиер в интервю за Bloomberg: В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството, нищо конкретно за допълнителни военни части или друго.

В него българският премиер коментира едни от знаковите теми и въпроси, свързани с икономиката, бизнеса, бъдещите инфраструктурни проекти в страната и важни вътрешно-политически въпроси.

„В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството, нищо конкретно за допълнителни военни части или друго. Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО“, посочва Петков относно присъствието на НАТО в България.

„Разбира се, че се тревожим, защото сме близо. Всеки конфликт и риск от ескалация на конфликта в съседство е лоша новина за всички от региона и цяла Европа. Ясно заявихме, че нашето правителство ще бъде конструктивен и активен член на ЕС и на НАТО. С други думи – във външната политика искам да България бъде приемана като надежден партньор“, каза Петков.

Петков каза, че правителството му ще търси начини за финансиране на инфраструктурни проекти, които „могат да помогнат за способността на НАТО да има по-добра логистика“, включително повече мостове по река Дунав и пътни връзки, които ще помогнат за свързването на Гърция и Румъния,  по-добра военна мобилност в свързването на Александруполис с Констанца например. 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram