Любопитно

Нова станция в Антарктида, открита за учени от различни страни

Руският президент Путин заедно с беларуския президент Лукашенко въведе в експлоатация нов зимен комплекс на станцията Восток в Антарктида.

По време на откриването на станцията руският президент подчерта, че новият руски комплекс в Антарктида ще се превърне в отворена платформа за учени от различни страни.

По думите на Лукашенко руснаците извършват подвиг усвояването на Антарктида.

Учените увериха Путин и Лукашенко, че животът на Земята има още 10 хиляди години

Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко по телемост въведоха в опитна експлоатация новия зимовъчен комплекс на руската станция „Восток“ в Централна Антарктида.

По време на речта си Путин каза, че уникалните технологии за дълбоко сондиране на ледници, разработени още през 70-те години, са дали информация, че през последните 420 хиляди години са преминали 4 пълни климатични цикъла от затопляне до замръзване.

„Би било интересно да се знае в какъв период сме и в какъв момент се намираме, когато това застудяване или затопляне ще дойде при нас“, отговори Лукашенко.

Министърът на природните ресурси и екологията Александров Козлов увери лидерите, че сега планетата е в междуледников период и гарантира 20 хиляди години топлина.

„10 хиляди вече сме преминали, все още имаме гарантирани 10 хиляди години топлина“, каза той.

„Нормално е, всичко е наред“, коментира руският президент.

https://t.me/OstashkoNews/117090

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram