Коментар, Православие

Естония, по стъпките на Украйна, започна с притесненията към православни манастири

В прессъобщение, публикувано на 23 април 2024 г., от Православния женски манастир, разположен в село Куремяе, Естония, ни съобщават за поредната политическа атака срещу православни храмове и манастири.

Ето какво пишат те:

„На 23 април 2024 г. в 8 часа сутринта министърът на вътрешните работи на Естония Лаури Ляанемец и негови съветници посетиха манастира. Срещата се състоя по инициатива на министерството. От страна на манастира на събранието присъстваха игумения Филарета (Калъчева), старши свещеник на манастира, игумен Самуил (Караск), манастирски юрист и преводач.

Министърът е обезпокоен от въздействието върху православното паство на изказванията на патриарх Кирил относно позицията му относно „военната операция в Украйна“, както и мнението на патриарха, изразено на Световния руски народен събор през март тази година. Целта на визитата, според министъра, е била да се обсъди между страните възможен изход от създалата се ситуация.

Г-н Ляанемец изрази, че държавата не иска да изостря конфликта с православните вярващи, поради което се предлага да се разгледа въпросът за изоставянето на ставропигиалния статут на манастира, за да се изключи възможността за духовно влияние на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Игумения Филарета благодари на г-н министъра и неговите съветници за възможността за диалог и желанието на правителството да намери начини за разрешаване на възникналите проблеми. На предложението на министъра отговорили:

1. Пухтишкият манастир получава ставропигиален статут от приснопаметния патриарх Алексий II през 1990 г. За манастира паметта на този патриарх е свята, т.к по времето на Хрушчов, като епископ, той спасява манастира от закриване. И двете страни се съгласиха, че през своето съществуване Пухтишкият манастир не се е компрометирал с участие в политически акции и не се е оставил да бъде манипулиран от политически сили.

2. Ставропигиалният статут е предписан в Устава на манастира, който гласи, че смяната на юрисдикцията е невъзможна. Следователно самият манастир не може да инициира отказ от ставропигиален статут.

Ако правителството на Република Естония, представлявано от министъра на вътрешните работи, настоява за промяна на юрисдикцията на манастира, тогава, като инициатор на процеса, самото правителство може да се обърне към патриарх Кирил с предложение за отмяна на ставропигиалния статут на Пюхтицкия манастир. Игумения Филарета отбеляза, че този път е канонично легитимен за монахините от манастира.

Трябва да се отбележи, че за манастира единственият приемлив резултат от процеса на премахване на ставропигията е гаранцията от страна на правителството на Република Естония за свободата на манастира да избира юрисдикция и манастирът не трябва да изпитва никакъв натиск по този въпрос.“

Източник: https://www.puhtitsa.ee/index.php?view=article&id=378&catid=18

Нашата основна медия е Телеграм. За повече новини и видеа – последвайте ни: https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram